Läroböcker och skolbibliotek

Att skolbibliotek kan betraktas som en resurs för lärande är självklart, kanske kan det också betraktas som ett läromedel. En delmängd av läromedel är läroböcker. Vilken roll har de i ett skolbibliotek?

I några kommuner lånar bibliotekarierna ut läroböcker till elever och fungerar då som distributör, eleverna får inga böcker av skolan. Det kan knappast betraktas som ett uppdrag för personer med hög informationskompetens, men kan naturligtvis utvecklas till att bli ett sådant. Om skolan klarar att erbjuda eleverna olika läroböcker, efter elevernas behov och förkunskaper, kan biblioteket fungera som ett stöd för elever att hitta rätt bok i de olika ämnena.

För att det ska vara meningsfullt att ha läroböcker i skolbiblioteket i allmänhet handlar det om ett brett utbud av olika läromedel, en form av läromedelsutställning. Den kan både pedagoger och elever använda för att se vad som finns och för att försöka hitta åtminstone en begränsad anpassning till olika elevers behov.

Om vi vidgar synfältet och tittar på läromedel i stort blir skolbibliotekets roll en annan. Med en ambition att erbjuda både tryckta och digitala läromedel blir omfattningen av möjliga resurser oändligt stor, även om skönlitteraturen inte skulle räknas in bland läromedel.

Diskussionen om läromedelsbegreppet återkommer vi till.

Frågan i det här inlägget är alltså vilken roll läroböcker har i skolbiblioteket?

Lämna en kommentar

Under Allmänna texter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s