Kan resurser både hämtas in och läggas ut?

Det naturliga flödet av ett biblioteks resurser är att de hämtas från källor utanför skolan – förlag, läromedelsproducenter och andra utgivare, från webbplatser och digitala bibliotek – och sedan görs tillgängliga för pedagoger och elever. Hur detta går till, vilka källor som används och på vilket sätt de presenteras för användarna är processer som dels existerar idag (men kan behöva förändras), dels behöver skapas för att utnyttja hela utbudet av lärresurser. Detta är ett viktigt område som kräver en del arbete, men det ligger i linje med den befintliga verksamheten.

Den omvända processen – är publicera resurser som skapats i skolan tillgängliga för  andra – är intressant att fundera över. I alla möjliga sammanhang diskuteras möjligheterna att kunna dela material och erfarenheter. Försök har gjorts att lägga ut PIM-arbeten, presentationer och andra resurser. Det enda lyckade exemplet idag är Lektion.se.

Om delning av egna resurser är en del av bibliotekets funktion kan skolan dra nytta av skolbibliotekariens kompetens kring information och struktur. Pedagogers och elevers arbete kan därmed spridas till andra, både inom skolan och utanför. Att kunna erbjuda elever arbeten som andra elever har gjort, som inspiration eller som utgångspunkt för utveckling och förädling kan vara lika intressant som att hitta resurser från andra källor. För att det ska vara möjligt att både publicera på ett enkelt sätt och hitta sådant som passar behövs en bra struktur, bra beskrivningar och en märkning med metadata som underlättar sökning och urval.

Den öppna frågar blir då: På vilket sätt kan publicering och delning av skolans egna resurser bli en del av skolbiblioteket?

Lämna en kommentar

Under Allmänna texter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s