Brist och e-utbud

Det finns ett antal intressanta frågor kring skolbibliotek som kan ge grund för en spännande utveckling framöver. Några av dem berör den bristsituation som är relaterad till användningen av fysiska objekt.

Så snart något erbjuds i form av ett fysiskt objekt (bok, tidning, utrustning, person) så skapas en form av brist – det finns en inbyggd begränsning i hur många som kan ta del av erbjudandet. Genom att trycka fler böcker, öppna fler bibliotek och öka bemanningen kan denna begränsning delvis hanteras, men den kommer alltid att finnas där. Ur ett ekonomisk perspektiv är det en orsak till att leverantörer satsar på sådant som många vill ha, dvs massproduktion av populära varor medan det som är mindre efterfrågat har svårt att komma ut till användarna. Skolbiblioteket har en naturlig roll i att också erbjuda det som ligger vid sidan av mittfåran.

I det digitala utbudet finns det ingen inbyggd brist eller begränsning – att mångfaldiga en digital produkt är enkelt och billigt (gratis?), att erbjuda ett stort urval är i grunden också enkelt och billigt. Med licenser och andra regelverk går det att begränsa tillgången, men det är en ekonomisk begränsning, inte teknisk.

När bristsituationen är helt beroende av geografin – långa avstånd och glest mellan människor – borde en digital lösning vara självklar. En skolbiblioteksverksamhet i glesbygd som använder läsplattor och e-böcker som en viktig del, tillsammans med tryckta böcker och ambulerande skolbibliotekarier kan utöka sitt utbud avsevärt – avståndet är inte längre ett hinder. Svårigheten ligger snarare i att utbudet av e-böcker är begränsat. En av de viktigaste insatserna för att förbättra situationen för många små skolbibliotek är därför att öka utbudet av digitala resurser och böcker.

Lämna en kommentar

Under Allmänna texter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s