Nästa steg – i Östersund

Igår påbörjade vi nästa steg i arbetet med skolbibliotek. Tillsammans med Johan på SKL träffades vi i länsbiblioteket i Östersund för att samtala kring det kommunala arbetet i regionen. Härjedalen, Åre, Krokom, Östersund samt regionförbundet/AVmedia berättade och diskuterade hur arbetet ser ut, vilka utmaningar och möjligheter som finns samt hur vi gemensamt kan forma en beskrivning av läget, hur det borde se ut på några års sikt samt vilka organisationer, leverantörer och andra intressenter som behöver dra sitt strå till stacken.

Samtalet kretsade kring samarbete mellan skolbibliotekarier och pedagoger för att få till en bra pedagogisk planering, samverkan mellan skolbibliotek och folkbibliotek och de förutsättningar som finns i kommuner med små skolor och långa avstånd. Bokbussen och Skolinspektionen var ett återkommande inslag 🙂 liksom rummets betydelse. Det är intressant att alla trots lite olika förutsättningar har höga ambitioner och en påtaglig vilja att komma vidare, inte minst Åre kunde beskriva en bra plan och ett lyckat samarbete inom kommunen.

När det gäller förhållandet mellan skolbibliotek och folkbibliotek i kommuner där dessa är integrerade och ofta inom skolans väggar kan relationen nog beskrivas som ett avancerat dansnummer – ibland tätt tillsammans, ibland med egna steg och piruetter – med musiken som sammanhållande faktor. Trost olika uppdrag och villkor måste de samarbeta, men det gäller att skolan inte ”äter upp” folkbiblioteket genom att betrakta den som ytterligare en fri resurs för skolan. Även i Jämtland förekom det att skolor hade velat lösa frågan om skolbiblioteket genom att helt enkelt skriva in folkbiblioteket i sin plan.

Det går att samarbeta kring en pedagogisk planering även om bibliotekarien bara kommer till skolan en gång i månaden! Det kräver lite mer planering men kan ge bra resultat. Det är därför nödvändigt att hitta former för hur de olika kompetenserna kan mötas, att skapa struktur och systematik i arbetet, framför allt om avstånden är långa och bemanningen begränsad.

Inspirerande och positivt, en bra start inför det fortsatta arbetet. Nästa möte blir i Umeå och därefter Växjö.

1 kommentar

Under Allmänna texter

Ett svar till “Nästa steg – i Östersund

  1. Jag arbetar med skolbiblioteksutveckling i Linköpings kommun och undrar hur ni väljer ut de kommuner ni besöker? /Catrin Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s