Kompetensteam

Efter att dagens konferens Skolbibliotek 2012 har fått sjunka in en smula är det en reflektion som dröjer sig kvar – vikten av samarbete, vikten av att samla olika kompetenser i arbetet med skolbiblioteket. I ett sådant team ingår förstås bibliotekarier men också IT-pedagoger, IT-utvecklare, specialpedagoger, pedagoger och skolledning. Framför allt i mindre kommuner och skolor där skolbibliotekarien är ensam är samarbete med andra nödvändigt.

Behovet av organiserat samarbete blev tydligt både i de presentationer som gavs men också i samtalen i pauser. Organiserat samarbete är alltid lättare att säga än att göra och förutsätter att ledningen är med på noterna. För att komma dit gäller det att ta vara på det som går att göra, hitta de som är intresserade och vill komma vidare. Små steg leder alltid framåt och man har dessutom kul under tiden 🙂

4 kommentarer

Under Allmänna texter

4 svar till “Kompetensteam

  1. På Sannarpsgymansiet i Halmstad har vi hittat en modell för samverkan med lärare kring elevernas informationskompetens. Vi kallar det FUSK i åk 1 och metoden utvecklades i ett tvinning-projekt i samarbete med Aranäsgymnasiet (Kungsbacka) och med stöd från Region Halland. På Sannarpsgymnasiet är vi inne på andra läsåret och intresserade kan höra av sig till mig. MVH Christina

  2. Sannarpsgymnasiet, ska det vara! 😉

  3. Christina

    Tanken om att få vara delaktig i ett kompetensteam låter lockande. Ett första steg vore dock att arbetet i skolbiblioteket är en anställning och inte ett litet uppdrag inom en annan tjänst. Först då kan man öka kompetenskravet och börja samarbetet. Nya lagen om skolbibliotek pratar bara om lokal och bokbestånd vilket gör att se vikten av skolbiblioteket som en pedagogisk resurs försvinner.

  4. Det är uppgifter som bör ingå i rollen hos en skolbibliotekarie av idag: IT-pedagog och IT-utvecklare. Vi arbetar med informationskompetens och lärande med digitala verktyg. Vår uppgift är att vara framtidspiloter när det gäller arbetet med de olika delarna för informationshantering – både process och slutprodukt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s