Kronoberg – AV-Media och kommuner

AV-Media Kronoberg och ett antal kommuner, Växjö, Ljungby, Tingsryd, Markaryd, Älmhult och Alvesta, samlades kring frågan om skolbibliotekets roll och utveckling. Redan presentationsrundan visade på väldigt olika förutsättningar i kommunerna, vilket förstärktes under diskussionen. Skolledningens intresse (eller brist på) framstår som helt avgörande, väl fungerande skolbibliotek blandades med förskräckande exempel. Graden av IT och digitalisering varierade stort liksom samarbetet mellan pedagoger, skolbibliotek och IT-verksamheten. Samarbetet mellan folkbibliotek och skolbibliotek föreföll gott, medan bemanningen på skolbiblioteken varierade från noll till heltider.

En intressant satsning var det Skolbibliotekarielyft som pågår, ett samarbete mellan flera länsbibliotek och regioner. Projektet finansieras av Europeiska Socialfonden och handlar dels om inventering av kompetens och kompetensbehov, dels om fortbildning av skolbibliotekarier på grund- och gymnasieskola.

Fortsatt arbete kommer att ske via videokonferens och till en början handla om hur digitaliseringen av verksamheten kan gå till med erfarenhetsdelning och goda exempel.

Lämna en kommentar

Under Allmänna texter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s